Ερώτηση του Χαράλαμπου Αθανασίου στη Βουλή σχετικά με την αναγκαία αναβάθμιση των ΕΠΑΛ

Ο βουλευτής Νομού Λέσβου, κ. Χαράλαμπος Αθανασίου, μετά την παρέμβασή του προς τον Υπουργό Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων ώστε οι μαθητές του τομέα Πληροφορικής του ΕΠΑΛ Μυτιλήνης να αποκτήσουν πρόσβαση στο Τμήμα Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, επανέρχεται με νέα ερώτηση σχετικά με την αναγκαία αναβάθμιση των ΕΠΑΛ.

Σκοπός των ΕΠΑΛ δεν είναι μόνο η προετοιμασία των μαθητών για την εισαγωγή τους στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Σκοπός τους είναι να προσφέρουν επαγγελματική εκπαίδευση ανταποκρινόμενη στις σύγχρονες απαιτήσεις ώστε οι απόφοιτοί τους να συγκεντρώνουν όλα τα εφόδια που ανταποκρίνονται στις ανάγκες της αγοράς εργασίας. Συνεπώς, όσον αφορά τα νησιά του νομού μας (Λέσβο και Λήμνο), απαιτείται η συντήρηση των εργαστηριακών εγκαταστάσεων, ο διορισμός εκπαιδευτικών και  ειδική πρόβλεψη – πιο ελαστική –  για τη λειτουργία ειδικοτήτων με ολιγομελή τμήματα.

Για τους ανωτέρω λόγους, ο βουλευτής σε σχετική ερώτηση, που συνυπέγραψε με άλλους βουλευτές, ζητεί απαντήσεις στο πως και με βάση ποιο χρονοδιάγραμμα σκοπεύει η ηγεσία του Υπουργείου να αξιοποιήσει τα ευρωπαϊκά κονδύλια ύψους άνω των 300 εκ. ευρώ, τα οποία,  κατά δήλωσή τους, έχουν εξασφαλίσει για την αναβάθμιση των ΕΠΑΛ, αναφορικά με την αναμόρφωση των προγραμμάτων σπουδών και την επιμόρφωση των διδασκόντων.

«Αναμένουμε, κατά την σημερινή επίσκεψή του στη Λέσβο, ο Υφυπουργός Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων, κ. Μπαξεβανάκης, να δώσει σαφείς απαντήσεις στα ερωτήματά μας καθώς και να διευκρινίσει το τι μέλλει γενέσθαι με τους υποψηφίους μας για τις παραγωγικές σχολές και αν θα ισχύσει η ποσόστωση για δεύτερη χρονιά », δήλωσε ο βουλευτής.

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας & Θρησκευμάτων, κ. Κων/νο Γαβρόγλου

 Θέμα: Αναγκαία η αναβάθμιση των ΕΠΑ.Λ.

Κατά την επίσκεψη της ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων την Τρίτη 27 Φεβρουαρίου 2018 στην Τρίπολη στο πλαίσιο, του 10ου Περιφερειακού Συνεδρίου για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση, ο υφυπουργός Παιδείας, Έρευνας & Θρησκευμάτων  κ. Δ. Μπαξεβανάκης δήλωσε ότι η κυβέρνηση έχει εξασφαλίσει ευρωπαϊκά κονδύλια ύψους άνω των 300 εκατομμυρίων ευρώ προκειμένου να αναβαθμιστούν τα Επαγγελματικά Λύκεια της χώρας. Επιπλέον έκανε λόγο για νέα προγράμματα σπουδών, αλλά και για την απαραίτητη επιμόρφωση των διδασκόντων στα ΕΠΑ.Λ.

Με βάση τα όσα αναφέρθηκαν στο Περιφερειακό Συνέδριο ερωτάται ο κ. Υπουργός:

 

  • Ποιος είναι ο σχεδιασμός της κυβέρνησης σε σχέση με το θέμα των ΕΠΑ.Λ.; Σε ποιες ενέργειες προτίθεστε να προχωρήσετε προκειμένου να πετύχετε την αναβάθμιση τους; Πώς πρόκειται να δαπανηθεί το προαναφερόμενο ποσό και με βάση ποιο χρονοδιάγραμμα;
  • Πώς εννοεί η κυβέρνηση την επιμόρφωση των διδασκόντων στα ΕΠΑ.Λ.; Πώς προτίθεται να την υλοποιήσει και με βάση ποια κριτήρια;

 

  • Πώς και κάτω από ποιες προϋποθέσεις πρόκειται να γραφούν τα νέα βιβλία των ΕΠΑ.Λ.; Πόσος θα είναι ο χρόνος συγγραφής και ποια η όλη διαδικασία εγκρίσεως των σχετικών διδακτικών πακέτων;

 

Οι ερωτώντες Βουλευτές

 

Κωνσταντίνος Βλάσης

Κεραμέως Νίκη

Τσιάρας Κωνσταντίνος

Αθανασίου Χαράλαμπος

Αναστασιάδης Σάββας

Ανδριανός Ιωάννης

Βεσυρόπουλος Απόστολος

Βορίδης Μαυρουδής (Μάκης)

Βούλτεψη Σοφία

Γιαννάκης Στέργιος

Γιόγιακας Βασίλειος

Δαβάκης Αθανάσιος

Καββαδάς Αθανάσιος

Καλαφάτης Σταύρος

Καραμανλή Άννα

Καραμανλής Αχ. Κωνσταντίνος

Καράογλου Θεόδωρος

Καρασμάνης Γεώργιος

Κασαπίδης Γεώργιος

Κέλλας Χρήστος

Κεδίκογλου Συμεών (Σίμος)

Κουμουτσάκος Γεώργιος

Κυριαζίδης Δημήτριος

Μάρκου Αικατερίνη

Μπουκώρος Χρήστος

Μπούρας Αθανάσιος

Οικονόμου Βασίλειος

Ράπτη Ελένη

Σκρέκας Κωνσταντίνος

Τζαβάρας Κωνσταντίνος

Φωτήλας Ιάσων

Χαρακόπουλος Μάξιμος

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο