Ακόμα μία κοροϊδία της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για αποσυμφόρηση της Λέσβου από τους μετανάστες

Ο Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρης Βίτσας, έστειλε απαντητική επιστολή στην από 28 8 2018 επιστολή του Δημάρχου Λέσβου Σπύρου Γαληνού  για το μεταναστευτικό πρόβλημα και για την αποσυμφόρηση της Λέσβου, που είχε προσωπικά υποσχεθεί και δεσμευτεί ότι θα κάνει στο ΚΥΤ Μόριας, αφήνοντας εκεί μόνο 3.500 μετανάστες.

Ο κ. Βίτσας παραδέχεται μέσα από αυτή την επιστολή ότι η κατάσταση στη Μόρια είναι πολύ δύσκολη έως οριακή, ενώ για πρώτη φορά μιλά για την παραμονή 10.000 και πλέον μεταναστών στη Λέσβο.

Σύμφωνα πάντα με όσα γράφει στην επιστολή του αυτή, από την 1η Μαϊου και για διάστημα τεσσάρων μηνών ήρθαν στη Λέσβο από τις τουρκικές ακτές 5.450 μετανάστες, ενώ στο ίδιο διάστημα απελάθηκαν προς την Τουρκία και μάλιστα εθελοντικά μόνο 34 από αυτούς !!!

Καταλαβαίνετε όλοι ασφαλώς ότι υπήρξε μία ακόμα κοροϊδία από την συγκυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ για αποσυμφόρηση της Λέσβου από τους μετανάστες, που είχε σαν καραμέλα και ο πρώην Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτική Γιάννης Μουζάλας και που συνεχίζουν μέχρι και τώρα οι επόμενοι μετά αυτόν Υπουργοί.

Φυσικά συνένοχοι σ’ αυτή την κοροϊδία είναι και οι τοπικοί μας άρχοντες, οι οποίοι κάθε φορά που έρχονται εκπρόσωποι της Ελληνικής Κυβέρνησης κάθονται όλοι στο ίδιο τραπέζι ανταλάσουν φιλοφρονήσεις και στο τέλος οι υποσχέσεις και οι δεσμεύσεις γίνονται φούμαρα και μεταξωτές κορδέλες.

Ο κ. Βίτσας αναφέρει μεταξύ άλλων στην επιστολή του:

«Πραγματικά η κατάσταση στο Κ.Υ.Τ. Μόριας είναι πολύ δύσκολη έως οριακή. Το κύριο ζήτημα είναι πως ενώ η κοινή δήλωση Ε.Ε. – Τουρκίας ισχύει και λειτουργεί δυόμιση χρόνια οι ροές προς τη Λέσβο παραμένουν υψηλές. Έτσι δυσκολεύεται η προσπάθεια αποσυμφόρησης του νησιού. Συγκεκριμένα από 1η Μαΐου έως 31 Αυγούστου μεταφέρθηκαν από τη Λέσβο στην ηπειρωτική Ελλάδα 3.950 πρόσφυγες που είτε έλαβαν άσυλο είτε χαρακτηρίστηκαν ευάλωτοι. Συγχρόνως επεστράφησαν είτε με βάση την κοινή δήλωση είτε εθελοντικά 34.  

Όμως την ίδια περίοδο εισήλθαν στη Λέσβο από τα παράλια της Τουρκίας 5.450. Όπως καλά γνωρίζετε εξαρτιόμαστε από τις ροές αλλά σε κάθε περίπτωση δεν παραιτούμαστε από την προσπάθεια αποσυμφόρησης. Επιταχύνουμε τις διαδικασίες εξέτασης ασύλου, δημιουργούμε συνεχώς νέες θέσεις φιλοξενίας στην ηπειρωτική Ελλάδα, επιμένουμε στην ανάγκη ανακατανομής του βάρους σε όλη την Ευρώπη αλλά και στη διαχείριση του προσφυγικού – μεταναστευτικού και στις 3 διαστάσεις του (εξωτερική – σύνορα – εντός Ε.Ε.)

Επιπλέον αυξήσαμε την αστυνόμευση εντός του Κ.Υ.Τ. και αποδώσαμε τις αποζημιώσεις στους κατοίκους των γύρω από το Κ.Υ.Τ. χωριών (αναφέρομαι στον πρώτο κύκλο που ως Δήμος έχετε πιστοποιήσει). Δυστυχώς, λόγω γραφειοκρατικών διαδικασιών, έχει καθυστερήσει η έναρξη εργασιών για τον βιολογικό καθαρισμό του Κ.Υ.Τ., κάτι για το οποίο απολογούμαι, εργαζόμενος συγχρόνως για την επίλυση του θέματος. Αναφερόμενος στην επιστολή σας για άλλη μια φορά τονίζω πως ο προσανατολισμός μας είναι η αποσυμφόρηση του νησιού και πως σε καμία περίπτωση δεν είναι στις προθέσεις μας ή στα σχέδιά μας η δημιουργία νέου Κ.Υ.Τ.

Κύριε δήμαρχε, θεωρώ πως από κοινού πρέπει να απομονώσουμε τις όποιες φωνές που είτε από ξενοφοβικά είτε από πολιτικάντικα κίνητρα επιχειρούν να δημιουργήσουν αναστάτωση μεταξύ των κατοίκων. Για άλλη μια φορά τονίζω. Δεν θα δημιουργηθεί νέο Κ.Υ.Τ. στη Λέσβο.

Όπως πολλές φορές στο παρελθόν ας δουλέψουμε μαζί για την προστασία των κατοίκων του νησιού και των αιτούντων άσυλο».  

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο