Έρχεται οικονομική ενίσχυση 1,3 ευρώ στους σεισμοπαθείς της Λέσβου από την Κομισιόν

Θετική ήταν η απάντηση της Επιτρόπου Περιφερειακής Ανάπτυξης, Κορίνας Κρέτσου, στο αίτημα Ελλήνων ευρωβουλευτών για χρηματοδότηση των πληγεισών από το σεισμό και την κατολίσθηση περιοχών.

Η Ελλάδα δικαιούται έως και 100% χρηματοδότηση από τα κοινοτικά ταμεία για την αποκατάσταση των ζημιών που προκαλούν οι φυσικές καταστροφές, όπως διαβεβαίωσε η Ευρωπαία αξιωματούχος, η οποία σήμερα θα συναντηθεί με τον Πρωθυπουργό στην Αθήνα και αύριο θα μεταβεί στη Λέσβο, όπως η ίδια είπε μιλώντας στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

«Έχετε την πλήρη συμπαράστασή μας. Ο ελληνικός λαός έχει την πλήρη αλληλεγγύη μας για το σεισμό που έπληξε τα νησιά του Αιγαίου» δήλωσε η Κ. Κρέτσου και επεσήμανε ότι έχει προτείνει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή 100% χρηματοδότηση για τις φυσικές καταστροφές και αναρωτήθηκε: «Δεν καταλαβαίνω γιατί να μην μπορούμε να χρηματοδοτήσουμε πλήρως τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τις θέσεις απασχόλησης για τους νέους μέσω της Εγγύησης Απασχόλησης για τη νεολαία. Ή γιατί δεν μπορούμε να συγχρηματοδοτήσουμε πλήρως και στο 100% ανθρώπους που έχουν χάσει τα πάντα, που έχουν χάσει το βιος τους και ζουν μέσα σε αυτοκίνητα. Στη Μαδέρα έχουν καεί σπίτια από πυρκαγιές… Γι αυτό, όπως σας είπα, αύριο κιόλας θα πάω στα νησιά που έχουν πληγεί από τον εγκέλαδο. Γιατί είναι εύκολο να κάθεται κάποιος στις Βρυξέλλες και να λέει “δεν συμφωνώ με την πλήρη χρηματοδότηση 100%”… ρωτήστε όμως τα κράτη-μέλη που δεν έχουν τα κονδύλια, πού θα βρουν να χρηματοδοτήσουν έστω και κατά 5% τέτοιες ενέργειες».

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, απευθυνόμενος στην Κ.Κρέτσου τόνισε ότι, «η κατολίσθηση στη Βόρεια Ελλάδα και οι σεισμοί πριν λίγες ώρες στη Λέσβο απαιτούν την έμπρακτη ευρωπαϊκή αλληλεγγύη».

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Στέλιος Κούλουγλου κατέθεσε ερώτηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για το πώς σκοπεύει η Κομισιόν να συμπαρασταθεί στους ανθρώπους που «έδειξαν συμπαράσταση στους πρόσφυγες».

Η ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, επίσης κατέθεσε κατεπείγουσα ερώτηση στην Κομισιόν, σχετικά με το αν δικαιούται η Ελλάδα χρηματοδότηση από το Ταμείο Αλληλεγγύης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, λόγω της κατολίσθησης του ορυχείου της ΔΕΗ, ενώ ο Θοδωρής Ζαγοράκης, επίσης ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, κατέθεσε κατεπείγουσα ερώτηση, καλώντας την ΕΕ να συνδράμει με κάθε μέσο, στην ανακούφιση των πληγεισών περιοχών.

antenna.gr

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο