«Αδιάντροπα του κλήδονα. Τα κάψαλα και ο κλήδονας στη Λέσβο» Το νέο βιβλίο του Παναγιώτη Σκορδά

Στο πλαίσιο των καλοκαιρινών της εκδηλώσεων η Λέσχη Πλωμαρίου «Βενιαμίν ο Λέσβιος» οργάνωσε και πραγματοποίησε τη Δευτέρα, 31 Ιουλίου 2017, στην ανακαινισμένη αίθουσά της,  εκδήλωση-παρουσίαση του νέου βιβλίου του φιλολόγου Παναγιώτη Σκορδά «Αδιάντροπα του κλήδονα. Τα κάψαλα και ο κλήδονας στη Λέσβο»,  που κυκλοφορεί από τις  Λεσβιακές εκδόσεις  «Μύθος».

Ο Πρόεδρος της Λέσχης Ξενοφώντας Μαυραγάνης τόνισε στο χαιρετισμό του το πολύ ενδιαφέρον θέμα που πραγματεύεται το βιβλίο και τις αναφορές που έχει στην περιοχή του Πλωμαρίου.

Το βιβλίο παρουσίασε διεξοδικά και εμπεριστατωμένα ο συγγραφέας και ερευνητής , Αριστείδης Κυριαζής. Ανάμεσα στα άλλα επισήμανε: « Ο  Παναγιώτης Σκορδάς ερεύνησε και μελέτησε   τον Κλήδονα της μαντικής και τις αθυροστομίες της. Το βιβλίο του στηρίζεται σε δύο εξαιρετικές συλλογές αδιάντροπων, η μία του Βάσου Βόμβα και η άλλη του Ακίνδυνου Σκωπτικού, προφανώς είναι ψευδώνυμο, που καταγράφονται αυτούσιες στο βιβλίο και ακούγονται θαυμάσια στο CD, που προσφέρεται μαζί με το βιβλίο. Περιέχει επίσης ανάλυση για τα «Κάψαλα» και τον «Κλήδονα» και περιγραφές των δύο εθίμων για διάφορους τόπους της Λέσβου, όπως για τα χωριά Λουτρά, Καλλονή, Ακράσι, Αγιάσο, Πάμφιλα, Πολιχνίτο, Παλαιοχώρι, Βασιλικά, Συκούντα, Αμπελικό, Φίλια και Μυστεγνά.

Επίσης στο βιβλίο παρατίθενται κείμενα της Λεσβιακής λογοτεχνίας  για τον Κλήδονα και ένα απόσπασμα από το θεατρικό έργο του Βαγγέλη Χατζημανώλη “O Κλήδονας”».

Τόνισε, επίσης,  ότι για να κατανοήσουμε την αξία τέτοιων βιβλίων και τέτοιων λαογραφικών συλλογών πρέπει να γυρίζουμε το χρόνο πίσω όταν οι ανάγκες και οι λειτουργίες των αγροτικών, κυρίως,  κοινωνιών ήταν άλλες και άλλος ο εθιμικός κύκλος.

Στη συνέχεια ο Βάσος Βόμβας και ο Παναγιώτης Σκορδάς μίλησαν για τον τρόπο συγκέντρωσης της συλλογής και για τα βήματα συγγραφής του βιβλίου.

Ακολούθησε συζήτηση με  το κοινό.

 

Στη φωτογραφία μας 0 πρόεδρος της Λέσχης Πλωμαρίου, Ξενοφώντας Μαυραγάνης προλογίζει τη βιβλιοπαρουσίαση. Στο τραπέζι: Αριστείδης Κυριαζής, Βάσος Βόμβας, Παναγιώτης Σκορδάς.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο