Τοποθετήθηκε στην Πλαζ «Τσαμάκια» ο Μηχανισμός Αυτόνομης Πρόσβασης στην Θάλασσα για Α.Μ.Ε.Α.

Τοποθετήθηκε σήμερα στην Δημοτική Πλαζ «Τσαμάκια», από τον Δήμο Λέσβου διαμέσου του Οργανισμού Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης, ο Μηχανισμός Αυτόνομης Πρόσβασης στην Θάλασσα για Ά.Μ.Ε.Α. (SETRAC), παρουσία του Δημάρχου Λέσβου, Σπύρου Γαληνού και της Αντιδημάρχου Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Αναστασίας Αντωνέλλη, έτσι ώστε από αυτή τη θερινή σεζόν, τα άτομα με κινητική αναπηρία, να απολαύουν το θαλάσσιο μπάνιο τους ανεμπόδιστα. Ανάλογο μηχάνημα θα εγκατασταθεί αύριο και στην Πλαζ των Βατερών, ενώ το συνολικό κόστος του έργου που ανέρχεται στα 80.000 Ευρώ, χρηματοδοτήθηκε από πόρους από τον Οργανισμό Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης του Δήμου Λέσβου.

H διάταξη SEATRAC, της ΤΟΒΕΑ ΕΠΕ – εταιρία τεχνοβλαστός (spin – off) του Πανεπιστημίου Πατρών, αποτελεί παγκόσμια πατέντα και διαθέτει πιστοποίηση CE. Πρόκειται για μια διάταξη που επιτρέπει την αυτόνομη πρόσβαση Α.Μ.Ε.Α. στη θάλασσα και είναι ενεργειακά αυτόνομη (λειτουργεί με φωτοβολταϊκό πάνελ). Πέραν όμως αυτής καθ’ αυτής της χρησιμότητας της,  η συσκευή SEATRACTM έχει  τύχει θετικής υποδοχής  τόσο εντός Ελλάδος όσο και Διεθνώς. Έτσι η εγκατάσταση και λειτουργία συστημάτων για την αυτόνομη πρόσβαση ΑμεΑ στη θάλασσα θα προβληθεί, από την εταιρεία κατασκευής και τοποθέτησης της, σε Εθνικό και Ευρωπαϊκό επίπεδο για την προσέλκυση χρηστών χωρίς επιπλέον επιβάρυνση. Η τοποθέτηση της συσκευής θεωρείται και ως αναπτυξιακή πρωτοβουλία, που ενισχύει την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής εγκατάστασής της.

Τόσο ο Δήμαρχος, Σπύρος Γαληνός, όσο και η Αντιδήμαρχος Αναστασία Αντωνέλλη, εξέφρασαν την χαρά και την ικανοποίηση τους, αφού μετά από συντονισμένες ενέργειες του Οργανισμού Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης, με την τοποθέτηση μηχανισμών πρόσβασης στην θάλασσα για Α.Μ.Ε.Α, στην Δημοτική Πλαζ «Τσαμάκια» και στην Πλαζ των Βατερών, δίνεται πλέον την δυνατότητα στους ανθρώπους με κινητικά προβλήματα – ντόπιους και επισκέπτες να χαρούν τη θάλασσα του τόπου μας. Η πρωτοβουλία αυτή, έρχεται ως συνέχεια μιας σειράς στοχευμένων παρεμβάσεων του Δήμου Λέσβου, για την εξυπηρέτηση των συνανθρώπων μας με αναπηρία, αφού προτεραιότητα της Δημοτικής Αρχής, αποτελεί η εξασφάλιση ίσων δυνατοτήτων και παροχών σε όλους τους πολίτες. Επίσης, ευχαρίστησαν το προσωπικό του Οργανισμού Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης, που λειτούργησε ταχύτατα στη διεκπεραίωση των σχετικών γραφειοκρατικών διαδικασιών, την Επίτροπο της Υπηρεσίας Δημοσιονομικού Ελέγχου, κα Αικατερίνη Κουτσομύτη, την Α.Δ.Ε.Λ. για την υποστήριξη εγκατάστασης του μηχανήματος, καθώς όλους όσοι βοήθησαν στην περαίωση του έργου.

Τέλος, επισημαίνεται ότι  οι Μηχανισμοί Αυτόνομης Πρόσβασης στην Θάλασσα για Ά.Μ.Ε.Α. θα παραχωρηθούν από τον Οργανισμό στην ΑΔΕΛ και στην Τοπική Κοινότητα Βρίσας αντίστοιχα, οι οποίοι και θα αναλάβουν την ευθύνη λειτουργίας τους.

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο