Η αλαζονεία Ερντογάν απαιτεί στιβαρή αντίδραση – Άρθρο του Δημήτρη Παπαγιαννίδη

erdogan-ataturk

papagiannidis-mikri

 Άρθρο του Δημήτρη Παπαγιαννίδη

Οι διαδοχικές προκλητικές δηλώσεις του Ερντογάν αναφορικά με την απαίτηση αναθεώρησης της συνθήκης της Λωζάννης, ασφαλώς και δεν απευθύνονται μόνο στο εσωτερικό πολιτικό ακροατήριο της γείτονος, όπως πολλοί ‘’έγκυροι’’ αναλυτές προσπαθούν να μας πείσουν.

Τα σύνορα στον ευρύτερο γεωπολιτικό περιβάλλον της Ευρώπης διαμορφώθηκαν κατά βάση μέσα από επώδυνες και καταστροφικές στρατιωτικές συγκρούσεις, με κορωνίδα αυτών τους δύο διαδοχικούς παγκοσμίους πολέμους του προηγούμενου αιώνα. Είναι προφανές ότι ο Ερντογάν προσπαθεί να νομιμοποιήσει τις αξιώσεις του για την αναθεώρηση του υφιστάμενου διεθνούς καθεστώτος των συνόρων της χώρας του, επικαλούμενος τις συγκρούσεις και την ενεργό στρατιωτική εμπλοκή της Τουρκίας τόσο στη Συρία όσο και στο Ιράκ. Η θεώρηση του είναι εξαιρετικά απλή και ευεξήγητη. Από τη στιγμή που το status των συνόρων στην ευρύτερη περιοχή κινδυνεύει να ανατραπεί από την πραγματικότητα των στρατιωτικών συγκρούσεων, η Τουρκία δεν δεσμεύεται από διεθνείς συνθήκες οι οποίες επισφράγισαν γεωπολιτικές ισορροπίες του παρελθόντος.

Αυτή η συλλογιστική είναι εξαιρετικά επικίνδυνη γιατί αντανακλάται ευθέως και στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Εξάλλου ο Ερντογάν έχει ήδη αναφερθεί ρητά και με περισσή προπέτεια στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.

Η ελληνική αντίδραση πρέπει να είναι άμεση και στιβαρή. Η Ελλάδα οφείλει να χρησιμοποιήσει όλα τα διεθνή φόρα καταγγέλλοντας τις εξαιρετικά αλαζονικές και επικίνδυνες για την διεθνή ειρήνη εξαγγελίες του Τούρκου ηγέτη, χτίζοντας και ενισχύοντας παράλληλα διεθνείς σχέσεις αντίβαρα της τουρκικής προκλητικότητας. Πρέπει επίσης και παρά της δυσχερή δημοσιονομική κατάσταση της χώρας να στηρίξει παντί τρόπω την αμυντική αποτρεπτική ικανότητα των Ενόπλων Δυνάμεων, οι οποίες και αποτελούν την μόνη σίγουρη εγγύηση της εδαφικής μας ακεραιότητας και ανεξαρτησίας.

Δυστυχώς τα μέχρι τώρα δείγματα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν παρέχουν τα εχέγγυα της κατάλληλης ηγεσίας που έχει ανάγκη ο τόπος για την αντιμετώπιση των ιταμών τουρκικών προκλήσεων. Η πρόσφατη απογοητευτική, επιεικώς, παρουσία του Έλληνα Πρωθυπουργού κατά την επίσκεψη του Προέδρου των ΗΠΑ στην Ελλάδα δημιουργεί εύλογους προβληματισμούς για την επάρκεια του να χειριστεί κρίσιμα και πολύπλοκα θέματα. Η χώρα θέλει πολιτική αλλαγή. Και ο μόνος πολιτικός φορέας που μπορεί να διασφαλίσει επαρκώς τα εθνικά συμφέροντα είναι η ΝΔ.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο