ΔΕΥΑΛ: “Μέσα στο 2015 θα καταπολεμήσουμε το θέμα της δυσοσμίας στο Μακρύ Γιαλό”

makri-gialos.marina

Σε καλό δρόμο βρίσκεται η λύση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι και οι επαγγελματίες της περιοχής του Μακρύ Γιαλού και κυρίως με το θέμα της δυσοσμίας.

Σας παραθέτουμε την τελευταία αλληλογραφία μεταξύ των κατοίκων και της ΔΕΥΑΛ για να ενημερωθείτε επί των εξελίξεων:

Θέμα: ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥ ΑΠΟΧΕΤΕΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ ΣΤΟ ΜΑΚΡΥ ΓΙΑΛΟ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ

Με έγγραφό σας μας ενημερώσατε για κάποια μέτρα που λάβατε, αλλά παραμένει το καθοριστικό ζήτημα μιας ολοκληρωμένης απόφασης του Συμβουλίου σας με ιεραρχημένες και χρονολογημένες ενέργειες συνολικής – οριστικής λύσης του αποχετευτικού προβλήματος στην περιοχή μας. όπως σας επισημάναμε επιγραμματικά με την επιστολή μας της 17-11-2014.

Παραθέτουμε τα κρίσιμα σημεία της επιστολής μας.

α) Ταχύτατη ολοκλήρωση των μελετών για τα ανεκτέλεστα χωριστά αποχετευτικά δίκτυα με πρώτη αυτή της περιοχής Χαλίκων – Καλλιθέας και περιοχής Γηπέδου ώστε να διεκδικηθεί η ένταξή τους.

β) Συνεχής λήψη μέτρων στην ευρύτερη περιοχή του Μακρύ Γιαλού για περιορισμό της δυσοσμίας.

Εκτός των παραπάνω ενεργειών (που πρέπει να σημειώνουν πλέον εβδομαδιαία πρόοδο) επισημαίνουμε ότι είναι απολύτως αναγκαία η εκτέλεση των έργων νότια του Γηπέδου (που είχαν απενταχθεί από το πρόγραμμα ΘΗΣΕΑΣ) καθώς και στην περιοχή της οδού Σκαμανδρίου.

γ) Δυστυχώς η διαδικασία δειγματοληπτικών ελέγχων των παράνομων συνδέσεων (με χρωματιστό υγρό που είχε ξεκινήσει το 2002) δεν συνεχίστηκε τα επόμενα χρόνια ενώ οι ελεγκτικές υπηρεσίες την θεωρούν επιβαλλόμενη από τον Νόμο, τον Κτιριοδομικό Κανονισμό και τον Κανονισμό Λειτουργίας Αποχετεύσεων της ΔΕΥΑΛ.

Κάποια ερωτήματα:

Μας λέτε ότι ολοκληρώθηκε η μελέτη της περιοχής Χαλίκων. Δηλαδή αν βρεθεί χρηματοδότηση είναι έτοιμη για ένταξη; Γνωρίζουμε ότι δεν έχει ολοκληρωθεί και ότι η 6μηνη χρονική διάρκεια σύνταξής της έχει υπερβεί τον ένα χρόνο και, σε κάθε περίπτωση, ουδεμία δημόσια παρουσίαση της μελέτης έχει γίνει αλλ’ ούτε  γνωστοποίηση των αποτελεσμάτων της.

Για το έργο που καλώς συμπεριλάβατε στο Τεχνικό Πρόγραμμα 2015 «Κατασκευή έργων αποχέτευσης ακαθάρτων Καραπαναγιώτη-Σκαμανδρίου» πότε θα γίνει η δημοπράτηση;

Κάποιες μέρες από τις αρχές Ιανουαρίου η δυσοσμία επέστρεψε δριμύτερη. Γίνεται τακτικός καθαρισμός φρεατίων;

Τέλος ως προς την θέση σας:

«Η ΔΕΥΑΛ προβαίνει σε ελέγχους αυτοψίας για παράνομες συνδέσεις όταν της ζητηθεί» πρέπει άμεσα να αναθεωρηθεί, γιατί αποτελεί ευθεία αποποίηση ευθυνών, παράβαση καθήκοντος άσκησης αποκλειστικά δικής σας αρμοδιότητας κατά τον Νόμο, τον Κτιριοδομικό Κανονισμό και τον κανονισμό Λειτουργίας Αποχετεύσεων της ΔΕΥΑΛ, όπως σαφέστατα αναφέρει και το έγγραφο της εποπτεύουσας Διεύθυνσης Περιβάλλοντος Περιφέρειας Β. Αιγαίου που σας έχει σταλεί από 3-7-2014.(ΑΠ. 27944/2152).

Πέραν τούτου, ευλόγως γίνεται κατανοητό, ότι έλεγχος κατόπιν αιτήματος παραβάτη, δεν πρόκειται να ζητηθεί ποτέ! Ούτε μπορεί να ζητηθεί έλεγχος από κάποιον που υποπτεύεται παράβαση, καθώς όπως καταλαβαίνετε, θα προκληθούν αντιδικίες.

Εσείς  έχετε αρμοδιότητα διενέργειας ελέγχων, αυτεπαγγέλτως, γιατί μόνο έτσι διασφαλίζεται το δημόσιο συμφέρον, το οποίο, εν προκειμένω, έχετε υποχρέωση να διασφαλίζετε χωρίς υπεκφυγές του τύπου αυτού («όταν μας ζητηθεί»).

Δεν είναι δυνατόν να χαθεί κι άλλος χρόνος.. Αναμένουμε τις αποτελεσματικές σας ενέργειες.

 

Επιτροπή Κατοίκων και Επαγγελματιών

Μακρύ Γιαλού Μυτιλήνης

egrafo-deyal

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο