Συνέδριο με θέμα «Κρουαζιέρα – Καταλύτης τουριστικής και οικονομικής ανάπτυξης των Ελληνικών Νησιών»

eoaen-krouaziera

Ο Επιμελητηριακός Όμιλος Ανάπτυξης Ελληνικών Νησιών (ΕΟΑΕΝ), στο πλαίσιο της πολύ-συνεδριακής και εκθεσιακής εκδήλωσης “Money Show Athens 2014”, διοργάνωσε συνέδριο με θέμα «Κρουαζιέρα – Καταλύτης τουριστικής και οικονομικής ανάπτυξης των Ελληνικών Νησιών», που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ του ξενοδοχείου Hilton, την Κυριακή 21 Δεκεμβρίου  2014, από ώρα 10:00 έως 12:00.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν ο Υπουργός Δικαιοσύνης Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Χαράλαμπος Αθανασίου, η  Βουλευτής Πειραιά κα Μαρία Ρεπούση που έκαναν χαιρετισμό, κ.Domuz, εκπρόσωπος της Τουρκικής Πρεσβείας, ο κ. Κατσιγιάννης Κωνσταντίνος πρώην Γενικός Διευθυντής  του ΕΟΤ, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδία Λεσβιακών Συλλόγων Αττικής κ. Χριστόδουλος Τσακιρέλλης, της Λεσβιακής Παροικίας και άλλων συλλόγων και αρκετοί ενδιαφερόμενοι.

Ομιλητές ήταν οι κ. Θρασύβουλος Καλογρίδης Πρόεδρος Ε.Ο.Α.Ε.Ν. και του Επιμελητηρίου Λέσβου, κ. Γεώργιος Μπενέτος, Πρόεδρος Insuleur και Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Πειραιά, κ. Σταύρος Χατζάκος, Επίτιμος Πρόεδρος MEDCRUISE και Γενικός Διευθυντής ΟΛΠ, κ. Ιωάννης Μπράς, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Οργανισμού Λιμένος Ηρακλείου, κ. Ανδρέας Στυλιανόπουλος, Πρόεδρος Navigator ΕΠΕ.

Την συζήτηση συντόνισε με επιτυχία ο Γιώργος Σ. Σκορδίλης – Δημοσιογράφος – Σύμβουλος Έκδοσης “TheSeaNation”.

Ο Πρόεδρος του Ε.Ο.Α.Ε.Ν. κ. Θ. Καλογρίδης αναφέρθηκε στη ίδρυση και το σκοπό  του Επιμελητηριακού Ομίλου των ελληνικών νησιών καθώς και στη δημιουργία  του Ευρωπαϊκού δικτύου με την συμμέτοχή όλων των νησιωτικών Επιμελητηρίων της Ευρώπης με το όνομα INSULEUR). Στη συνέχεια ανέπτυξε το θέμα της κρουαζιέρας και πόσο βοηθάει στην οικονομική και τουριστική ανάπτυξη των ελληνικών νησιών τονίζοντας τα ακόλουθα:

Ο θαλάσσιος τουρισμός είναι μια μεγάλη πλουτοπαραγωγική πηγή για τον τόπο μας. Στα τουριστικά νησιά το 20-30% του τουρισμού  προέρχεται από τις κρουαζιέρες και ότι η κρουαζιέρα «τροφοδοτεί» μελλοντικές αφίξεις καθώς, περίπου το 30-40% των επισκεπτών δηλώνουν ότι θα επιστρέψει στο νησί για διακοπές μεγαλύτερης διάρκειας. Για κάθε θέση εργασίας στην κρουαζιέρα δημιουργούνται δύο θέσεις εργασίας στη στεριά.
Επιβάτες κρουαζιέρας μένουν στο νησί για λίγες ώρες, η οικονομική ανάσα που δίνουν στις τοπικές επιχειρήσεις είναι μεγάλη καθώς κατά μέσο όρο ο κάθε επιβάτης κρουαζιέρας δαπανά 60-70 ευρώ (για αγορές, φαγητό, ταξί κλπ. Στη δαπάνη αυτή δεν περιλαμβάνεται η αγορά πακέτων για εκδρομές στο νησί που κοστίζουν κατά μέσο όρο 40-50 ευρώ το άτομο. Μετά παρουσίασε την νέα πύλη ΣΕΓΚΕΝ της ΠΕΤΡΑ ΛΕΣΒΟΥ και ζήτησε την προώθηση της και την προσέλκυση κρουαζιερόπλοιων.
Ο κ. Γεώργιος Μπενέτος, Πρόεδρος Insuleur και Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Πειραιά αναφέρθηκε στη ίδρυση και το σκοπό  του Ευρωπαϊκού δικτύου με την συμμέτοχή όλων των νησιωτικών Επιμελητηρίων της Ευρώπης με το όνομα INSULEUR), τόνισε δε την ανάγκη να αναληφθούν πρωτοβουλίες  ώστε να γίνουν πράξη οι προβλέψεις του άρθρου 174 της Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του άρθρου 101 του Ελληνικού Συντάγματος, για ειδικές αναπτυξιακές πολιτικές για τα νησιά, με ίσους όρους ανταγωνισμού με τον ηπειρωτικό χώρο .

Στη συνέχεια ανέπτυξε το θέμα της κρουαζιέρας και πόσο βοηθάει στην οικονομική και τουριστική ανάπτυξη του Πειραιά αλλά και των ελληνικών νησιών.

Ο κ. Σταύρος Χατζάκος, Επίτιμος Πρόεδρος MEDCRUISE και Γενικός Διεθυντής ΟΛΠ ανέπτυξε το θέμα της κρουαζιέρας και πόσο βοηθάει στην οικονομική και τουριστική ανάπτυξη του Πειραιά αλλά και των ελληνικών νησιών και τόνισε την απόφαση που ελήφθη σε ευρωπαϊκό επίπεδο η δημιουργία δικτύου ευρωπαϊκών ενώσεων κρουαζιέρας. Έδωσε πολλά στατιστικά για την ανάπτυξη της κρουαζιέρας στη Ελλάδα και την Μεσόγειο .Ανέφερε ότι ο Πειραιάς από τότε που έγινε home porting έφθασε στη 5ή θέση στη Ευρώπη στη άφιξη κρουαζιερόπλοιων. Τέλος ανακοίνωσε την εκδήλωση στο Πειραιά της Ημέρας της Ευρωπαϊκής Ναυτιλίας & κρουαζιέρας στο τέλος  Μαΐου 2015.

Ο κ. Ιωάννης Μπράς, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Οργανισμού Λιμένος Ηρακλείου ανέπτυξε το θέμα της κρουαζιέρας και πόσο βοηθάει στην οικονομική και τουριστική ανάπτυξη του Ηρακλείου Κρήτης και την θεαματική αύξηση τα τελευταία χρόνια της άφιξης κρουαζιερόπλοιων

Χαρακτηριστικά ανέφερε την κινητοποίηση των τοπικών φορέων και την προσπάθεια της αύξηση κατανάλωσης των επιβατών κατά την παραμονή τους στη πόλη. Τέλος έδωσε αναλυτικά στοιχεία πως γίνετε η διαχείριση του όλου έργου .

Τελευταίος ομιλητής ήταν ο , κ. Ανδρέας Στυλιανόπουλος, Πρόεδρος Navigator ΕΠΕ.

ανέπτυξε το θέμα της κρουαζιέρας από πλευράς των εταιριών κρουαζιέρας. Έδωσε πολλά στατιστικά για την ανάπτυξη της κρουαζιέρας στη Ελλάδα και την Μεσόγειο τονίζοντας ότι παρότι την κρίση στη Μέση ανατολή , την οικονομική κρίση στη Ευρώπη  και την απόφαση ορισμένων εταιρειών να φύγουν στη Άπω Ανατολή αισιοδοξεί ότι το 2015 θα είναι εξίσου καλό με το 2014.Τέλος ζήτησε την συνεργασία με την Τουρκία στο τομέα αυτό .

Συμπεράσματα και προτάσεις της εκδήλωσης ήταν:

Δημιουργία νέων λιμανιών καθώς αναβάθμιση υφισταμένων με πλωτά κρηπιδώματα για τα κρουαζιερόπλοια σε περιοχές τουριστικού ενδιαφέροντος –Νέα home porting.-Νέες πύλες εισόδου για κρουαζιερόπλοια. Κινητοποίηση των τοπικών φορέων κάθε λιμανιού για την φιλοξενία των επισκεπτών καθώς και την αξιοποίηση αυτών .

Ακολούθησε μετά ερωτήσεις από τους παρευρισκόμενους.

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο