Με λαμπρότητα γιορτάστηκε η 102η επέτειος της απελευθέρωσης της Λέσβου

102-epeteios-1Με λαμπρότητα γιορτάστηκε στη Μυτιλήνη και σε ολόκληρη τη Λέσβο η 102η επέτειος της απελευθέρωσης της Λέσβου, από την Οθωμανική κατοχή.

Οι εορταστικές εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με την παρέλαση στην Προκυμαία Μυτιλήνης την οποία παρακολούθησε πλήθος κόσμου ενώ παρέστησαν όλες οι αρχές του τόπου.

102-epeteios-plomari

Η 8η ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ ΣΤΟ ΠΛΩΜΑΡΙ

Με μια τιμητική εκδήλωση στον Πλωμαρίτη ποιητή και συγγραφέα, που έγραψε στα γαλλικά και τίμησε την Ελλάδα, στην πόλη του φωτός, το Παρίσι, Ευστρατίου Χ. Αθανασιάδη,  γιορτάστηκε στην αίθουσα της «Λέσχης Πλωμαρίου Βενιαμίν ο Λέσβιος»  η 102η επέτειος της απελευθέρωσης της Λέσβου, από την Οθωμανική κατοχή.

Μιλώντας σε μεγάλο αριθμό ακροατών, ανάμεσα στους οποίους βρισκόταν ο αντιδήμαρχος Πλωμαρίου-Αγιάσου Μανώλης Αρμενάκας, η πρόεδρος και το μέλος του τοπικού συμβουλίου Λίτσα Βάμβουρα και Γιώργος Μιχαλέλλης, οι ιερείς Ευστάθιος Μεταξής, Δημήτριος Γιαμουγιάννης και Εμμανουήλ Μανωλέλης, ο περιφερειακός σύμβουλος Κυριάκος Πετρέλλης, ο εκπρόσωπος του πολιτιστικού συλλόγου «Μπορός»  και δεξιοτέχνης του σαντουριού Δημήτρης Κοφτερός, ο ταμίας και ο πρώην πρόεδρος  του συνδέσμου Πλωμαριτών Αττικής Στρατής Ψαρράς και  το μέλος Μιχάλης Μπελάς, ο πρόεδρος του συλλόγου αρχιτεκτόνων Λέσβου Παναγιώτης Θεοδωρίδης,  ο πρόεδρος της Λέσχης Ξενοφών Μαυραγάνης, τόνισε ότι επιλογή  του πολιτιστικού σωματείου είναι αντί των καθιερωμένων πανηγυρικών, να αναδεικνύεται και να προβάλλεται ένα θέμα από τα πολλά που συνθέτουν την ιστορία του  Πλωμαρίου και χαρακτηρίζουν την  ιδιαίτερα μεγάλη και σπουδαία βιομηχανική, εμπορική και ναυτική παρουσία του  στα τέλη  του 19ου και τις αρχές του 20ου αιώνα, που είχε ως αποτέλεσμα και την πολιτιστική του ανάπτυξη.

Στα πλαίσια αυτού του σκεπτικού το δ.σ. κάλεσε την κυρία Ντίνα  Βάκκα-Κυριαζή, να παρουσιάσει τη ζωή και το έργο του Ευστρατίου Χ. Αθανασιάδη, ο οποίος ζώντας αρκετά χρόνια της ζωής του στο Παρίσι έγραψε και παρουσίασε στα μερικά από τα μεγαλύτερα θέατρά του  έργα που αναφέρονταν στην αρχαία ελληνική ιστορία, όπως ο «Περίανδρος», ή στις τότε πολιτικές συνθήκες όπως η «Νέα Τουρκία». Ο συγγραφέας που γεννήθηκε στο Μπουρό το 1875 και πέθανε εν πενία στη Μυτιλήνη το 1961, τιμήθηκε από την γαλλική κυβέρνηση με το παράσημο της Λεγεώνος της Τιμής, ενώ αγνοήθηκε παντελώς στην Ελλάδα, παρ’ όλο που στην δεκαετία του 1910 υπήρξε και υποψήφιος βουλευτής του Κόμματος των Φιλελευθέρων.

Η ομιλήτρια, που ερεύνησε μέσα από δημοσιεύματα της εποχής στον ελληνικό και γαλλικό τύπο τις καλλιτεχνικές αναζητήσεις  του τιμώμενου, πρόσφερε στο κοινό που την παρακολούθησε με ιδιαίτερη ενάργεια, λεπτομέρειες των δραστηριοτήτων του, ακόμα και σε συγγενείς του που υπάρχουν ακόμα.

Αποκάλυψε στο κοινό της τα  θερμά λόγια με τα οποία αναφέρθηκαν σ’ αυτόν οι  Max Nordau,   Henrid Regnier, της Γαλλικής Ακαδημίας,    PhileasLebesgue, βραβείο Γκονκούρ και πολλοί άλλοι,  ενώ υμνητικά σχόλια  έγραψε ο ποιητής και κριτικός Ρήγας Γκόλφης στο περιοδικό «Νουμάς» και έργα του μετέφρασε στα ελληνικά ο γνωστός Λέσβιος ποιητής Αντώνης Πρωτοπάτσης.

Αποσπάσματα  από θεατρικά  έργα του τιμώμενου και ποιήματά του απάγγειλε η φιλόλογος Διαμάντη Μανέτα,  και την όλη παρουσίασε   έκλεισε ο συγγραφέας  Άρης Κυριαζής με την απαγγελία ενός ποιήματος του Ε. Αθανασιάδη .Αξίζει να σημειωθεί  ότι στο ακροατήριο προσφέρθηκε ένα οκτασέλιδο με σημαντικές πληροφορίες για τον Ε. Αθανασιάδη, που εκπονήθηκε από την ομιλήτρια.

Κλείνοντας την εκδήλωση ο Ξ. Μαυραγάνης, πρότεινε στους παρευρισκόμενους εκπαιδευτικούς συνεργασία για το ανέβασμα στο Πλωμάρι έργου ή έργων  του Πλωμαρίτη συγγραφέα και ανήγγειλε ότι μέσα στο μήνα θα αρχίσει να λειτουργεί ομάδα ανάγνωσης με παρουσίαση λογοτεχνικών έργων αποκλειστικά Λέσβιων δημιουργών .

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο