ΣΥΡΙΖΑ: “Οι στοιβαγμένοι μετανάστες στη Μυτιλήνη αποδεικνύουν το αδιέξοδο της πολιτικής τους”

metanastes-mytilini

Με δελτίο τύπου που έστειλε στα τοπικά μέσα ενημέρωσης ο ΣΥΡΙΖΑ, καταγγέλει την κυβέρνηση για το θέμα των μεταναστών στο ΠΙΚΠΑ της Νεάπολης και αναφέρει:

“Η συνεχώς αυξανόμενη ένταση των πολεμικών συγκρούσεων στη Μέση Ανατολή έχει ως φυσικό επακόλουθο την αύξηση του αριθμού των προσφύγων που καταφθάνουν στον τόπο μας. Η αντιμετώπιση της κυβέρνησης όμως, εξακολουθεί να είναι αδιέξοδη και έξω από κάθε κανόνα και πλαίσιο. Με μόνο της κριτήριο την πιστή τήρηση της λογικής μιας «Ευρώπης – Φρούριο», όπως την υπαγορεύουν οι κυρίαρχες ελίτ των Βρυξελλών, εμμένει στη πολιτική της καταστολής, της παράλογης κράτησης των προσφύγων και της αδιαφορίας για την βούληση και στάση της τοπικής κοινωνίας και τις αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου. Η επικοινωνιακή φιέστα με την άφιξη της Επιτρόπου της Ε.Ε. κ. Μάλστρομ δεν μπόρεσε να κρύψει τα πραγματικά προβλήματα. Ακολούθησε η απρέπεια του αρμόδιου Υπουργού κ. Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη απέναντι στο Δήμο Λέσβου και τους εθελοντές  του ΠΙΚΠΑ, που έφτασε στο σημείο να χαρακτηρίσει «καταληψίες» αυτούς που προσπαθούν με χίλιες δύο δυσκολίες να κρατήσουν ψηλά την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και τις αρχές του ελληνικού πολιτισμού. Δυο χρόνια μετά την κατασκευή του φράχτη στον Έβρο η κατάσταση σήμερα στο νησί μας είναι η ακόλουθη : δεκάδες νεκροί από ναυάγια, εκατοντάδες πρόσφυγες να είναι εγκαταλελειμμένοι στο ΠΙΚΠΑ (που μετατράπηκε μέσα σε λίγες μέρες από χώρο αξιοπρέπειας σε αποθήκη ανθρώπινων ψυχών), ταλαιπωρημένοι έχοντας περπατήσει χιλιόμετρα για να φτάσουν στη πόλη, πρόσφυγες στη προβλήτα του λιμανιού, άνθρωποι στοιβαγμένοι σαν σακκιά ο ένας πάνω στον άλλον και μερικές δεκάδες εθελοντές να έχουν φτάσει στα όρια την υπομονή και την ανθρώπινη αντοχή τους, να προσπαθούν χωρίς καμία κρατική βοήθεια. Την ίδια στιγμή έχουν σπαταληθεί εκατομμύρια ευρώ με απόλυτη αδιαφάνεια για το στρατόπεδο της Μόριας, ως ένα μνημείο της αδιέξοδης πολιτικής τους.  Η Ν.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου ζητά ο Δήμος Λέσβου σε συνεννόηση με τους εθελοντές, να αναλάβει τις απαραίτητες πρωτοβουλίες, ώστε να συνεχιστεί η ανθρώπινη αντιμετώπιση των ανθρώπων που φτάνουν στη Λέσβο.  Ο ΣΥΡΙΖΑ  τονίζει και υπενθυμίζει ότι απαιτείται η διεθνής συνεργασία στη βάση μιας ριζικά διαφορετικής πολιτικής για τους μετανάστες και τους πρόσφυγες. Προτείνουμε συγκεκριμένα: i) τη δημιουργία διαύλων εισόδου για τους πρόσφυγες από εμπόλεμες περιοχές, όπως η Συρία και το Ιράκ, ii) την κατάργηση των κέντρων κράτησης και την αντικατάστασή τους από ανοικτά κέντρα υποδοχής με υπηρεσίες καταγραφής, διαμονής και παροχής υπηρεσιών υγείας και όχι στρατοπέδων συγκέντρωσης όπως σχεδιάζουν στη Μόρια iii) την ενίσχυση των υπηρεσιών ασύλου με πόρους και προσωπικό και iv) μια διαδικασία νομικής τακτοποίησης των μεταναστών που έχουν σταθερούς δεσμούς με την Ελλάδα. Παράλληλα απαιτείται η ριζική τροποποίηση του κανονισμού «Δουβλίνο ΙΙΙ» και του Ευρωπαϊκού Συμφώνου για το Άσυλο και τη Μετανάστευση προς την κατεύθυνση της αναλογικής κατανομής των μεταναστών που εισέρχονται, μεταξύ  όλων των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.”

Σχετικές δημοσιεύσεις

Μία άποψη για το “ΣΥΡΙΖΑ: “Οι στοιβαγμένοι μετανάστες στη Μυτιλήνη αποδεικνύουν το αδιέξοδο της πολιτικής τους””

  1. Νικος

    Χωρίς να ξέρω και ούτε με ενδιαφέρει τι σημαίνει το Δουβλίνο ή η Κοπεγχάγη , αυτό που έχω να παρατηρήσω και να υποδείξω σε όλους αυτούς τους “δήθεν” πατριώτες είναι : Η Ελλάδα μας , οι πατριώτες μας , τα παιδιά μας και οι γονείς μας , ζούνε καλά ;; Αν ναι , σώστε και όποιον άλλο άνθρωπο έχει ανάγκη. πρώτα όμως , τους Έλληνες. Να μην υπάρχει ούτε μια Ελληνική οικογένεια στα όρια της φτώχιας. Μετά , ας δούμε και τους “μετανάστες” (οι οποίοι για να περάσουν στην Ελλάδα πληρώνουν , άρα ΔΕΝ είναι και ΤΟΣΟ κακόμοιροι , αφού έχουν να πληρώσουν τα ναύλα).Κοιτάξτε λοιπόν κύριοι “δήθεν” φιλέλληνες πρώτα τον τόπο μας και τους κατοίκους του και μετά όλοι οι άλλοι. Εκτός και ΑΝ ΔΕΝ ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ.

Αφήστε ένα σχόλιο