Ο κύβος ερρίφθη: Εκλογές στις 25 Ιανουαρίου – Με 168 ΝΑΙ δεν βγαίνει Πρόεδρος…

ekloges-2015

Ο κύβος ερρίφθη: Oλοταχώς προς εκλογές οδεύει η χώρα, έπειτα από την άκαρπη τρίτη ψηφοφορία στη Βουλή για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.

Άκαρπη και η τρίτη ψηφοφορία στη Βουλή για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας

Η υποψηφιότητα του Σταύρου Δήμα δεν συγκέντρωσε τον απαιτούμενο αριθμό των 180 βουλευτών, καθώς υπέρ ψήφισαν 168 και 132 «παρών».

Βάσει του Συντάγματος, η Βουλή θα πρέπει να διαλυθεί εντός 10 ημερών, ενώ οι κάλπες αναμένεται να στηθούν είτε στις 25 Ιανουαρίου είτε την 1η Φεβρουαρίου.

Στην πρώτη ψηφοφορία η συγκυβέρνηση συγκέντρωσε 160 ψήφους και στη δεύτερη 168, χάρη στη θετική ψήφο 13 ανεξάρτητων.

Ποιοι ψήφισαν «Δήμα» και ποιοι «παρών»

Πιο αναλυτικά, υπέρ του Σταύρου Δήμα ψήφισαν, όπως αναμενόταν, οι Κοινοβουλευτικές Ομάδες της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ – 127 και 18 βουλευτές αντίστοιχα-, ενώ «παρών» δήλωσαν οι Κοινοβουλευτικές Ομάδες του ΣΥΡΙΖΑ (71 βουλευτές), του ΚΚΕ (12 βουλευτές), της Χρυσής Αυγής (16 βουλευτές), της ΔΗΜΑΡ (9 βουλευτές) και των Ανεξάρτητων Ελλήνων (12 βουλευτές – με την προσθήκη της Μαρίας Κόλλια-Τσαρουχά που απουσίαζε κατά την προηγούμενη συνεδρίαση).

Όπως και κατά την προηγούμενη ψηφοφορία, από τους ανεξάρτητους βουλευτές, υπέρ της μοναδικής υποψηφιότητας τάχθηκαν οι βουλευτές Γιώργος Νταβρής, Μίκα Ιατρίδη, Παναγιώτης Μελάς, Κώστας Γιοβανόπουλος και Γιάννης Κουράκος (προερχόμενοι από τους ΑΝΕΛ), Σπύρος Λυκούδης, Γρηγόρης Ψαριανός, Βασίλης Οικονόμου και Κατερίνα Μάρκου (πρώην ΔΗΜΑΡ), Στάθης Μπούκουρας και Χρυσοβαλάντης Αλεξόπουλος (πρώην βουλευτές της Χρυσής Αυγής) και ο πρώην βουλευτής της ΝΔ Γ. Κασαπίδης.

«Παρών» σε σχέση με την υποψηφιότητα Δήμα δήλωσαν εκ νέου οι ανεξάρτητοι βουλευτές Βύρων Πολύδωρας (πρώην ΝΔ), Μίμης Ανδρουλάκης, Θεοδώρα Τζάκρη, Μάρκος Μπόλαρης και Θεόδωρος Παραστατίδης (πρώην ΠΑΣΟΚ), Πέτρος Τατσόπουλος (πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ), Βασίλης Καπερνάρος, Χρυσούλα Γιαταγάνα και Ραχήλ Μακρή (βουλευτές προερχόμενοι από τους ΑΝΕΛ), καθώς και οι βουλευτές της ΔΗΜΑΡ Πάρις Μουτσινάς, Οδυσσέας Βουδούρης και Νίκη Φούντα.

ekloges-2015

Σύμφωνα με το άρθρο 32 παρ. 4 του Συντάγματος, μετά και τη σημερινή αποτυχία εκλογής Προέδρου Δημοκρατίας, ο Κάρολος Παπούλιας θα εξακολουθήσει να ασκεί τα καθήκοντά του μέχρι να εκλεγεί νέος Πρόεδρος από μια νέα Βουλή, η σύνθεση της οποίας θα διαμορφωθεί κατόπιν προσφυγής στις κάλπες.

Στο πλαίσιο αυτό, η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη εντός 10 ημερών να ζητήσει από τον Κ. Παπούλια τη διάλυση της Βουλής και τη διενέργεια εκλογών. Πρώτο μέλημα της νέας Ολομέλειας μετά την ορκωμοσία της θα είναι η ανάδειξη Προέδρου Δημοκρατίας – αρχικά με πλειοψηφία 180 βουλευτών, και αν αυτό δεν καταστεί δυνατόν, με πλειοψηφία 151 βουλευτών (δεύτερη ψηφοφορία) ή σχετική πλειοψηφία (τρίτη ψηφοφορία).

Yπουργικό Συμβούλιο στις 14.00

Μετά την ολοκλήρωση της τρίτης ψηφοφορίας για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, θα συνεδριάσει (14.00), το Υπουργικό Συμβούλιο υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά.

Αυτό ανακοινώθηκε και επίσημα, δείχνοντας με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο ότι η χώρα βαδίζει σε εκλογές, εν μέσω βαρύ κλίματος για τη ναυτική τραγωδία στα ιταλικά χωρικά ύδατα.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο