Αμφίπολη – Συγκλονίζει το πρώτο ΒΙΝΤΕΟ από το εσωτερικό χώρο του σπουδαίου τάφου

amfipoli timvos

– Στο βίντεο που δίνεται στην δημοσιότητα για πρώτη φορά και κάνει ήδη τον γύρο του κόσμου απεικονίζεται:
– Η συγκινητική στιγμή της αποκάλυψης του ψηφιδωτού με την Περσεφόνη
– Πως βγάζουν από τον τάφο της Αμφίπολης τον τεράστιο όγκο χωμάτων
– Στην δημοσιότητα και τα σχέδια του αρχιτέκτονα για την αποκατάσταση των σφιγγών
– Δεν υπάρχει τελικά θύρωμα στον τρίτο θάλαμο
– Βρέθηκε και κομμάτι από τον λαιμό της δεύτερης σφίγγας
– Οι πόρτες σφράγισης και ο μεγάλος όγκος των χωμάτων τοποθετήθηκαν πολύ μετά την κατασκευή του τάφου

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΟ ΒΙΝΤΕΟ ΚΑΙ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Για πρώτη φορά δόθηκε στην δημοσιότητα από το υπουργείο Πολιτισμού ένα μαγευτικό βίντεο μέσα από τον τάφο της Αμφίπολης που απεικονίζει τις ανασκαφικές εργασίες από την αποκάλυψη του ψηφιδωτού! Το βίντεο διάρκειας 2 λεπτών και 10 δευτερολέπτων είναι αμοντάριστο με φυσικούς ήχους.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ 

Στην δημοσιότητα δόθηκαν και φωτογραφίες από τα τμήματα των φτερών των Σφιγγών. Μάλιστα όπως τονίζεται τα τμήματα αυτά δείχνουν ότι μπορούν να αποκατασταθούν. Ήδη έχει εκπονηθεί σχέδιο από τον αρχιτέκτονα τoυ ΥΠΠΟΑ κ. Μ. Λεφαντζή και παρουσιάζεται, για πρώτη φορά, σήμερα.

 

Δεν υπάρχει πόρτα στον τρίτο θάλαμο

Όπως τονίζεται στην ανακοίνωση, οι υποθέσεις που είχαν γίνει ότι υπήρχε πόρτα στον τρίτο θάλαμο δεν επιβεβαιώνεται τελικά. Οι αρχαιολόγοι είχαν υποθέσει την ύπαρξη του θυρώματος γιατί στο σημείο αυτό έχει αφαιρεθεί μαρμάρινος ορθοστάτης. Έτσι κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι δεν υπάρχει θύρωμα στον τρίτο θάλαμο-τέταρτο χώρο.

Το βάθος του τρίτου θαλάμου – τέταρτου χώρου είναι 7,53,-τουλάχιστον κατά 1,50 μ. βαθύτερα από τους προηγούμενους. Μάλιστα η ανασκαφική εργασία συνεχίστηκε ως χτες κατά μισό μέτρο κάτω από την επιφάνεια του δαπέδου.

Τα φτερά των σφιγγών βρέθηκαν κάτω από τους πωρόλιθους του δαπέδου

Κάτω από τους πωρόλιθους του δαπέδου, βρέθηκαν τμήματα των φτερών των Σφιγγών, ένα μέρος από τον λαιμό της δεύτερης Σφίγγας- ίδιας ποιότητας μαρμάρου και εφάμιλλης γλυπτικής αξίας – καθώς και κομμάτια από το μοναδικό ψηφιδωτό, με την εικόνα της αρπαγής της Περσεφόνης από τον Πλούτωνα, που καλύπτει το δάπεδο του δεύτερου θαλάμου-τρίτου χώρου, πίσω από τις Καρυάτιδες.

Επίσης σύμφωνα πάντα με την ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού, οι ανασκαφείς κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι: το γεγονός ότι το κεφάλι της σφίγγας βρέθηκε στον τρίτο θάλαμο δείχνει ότι η κατάχωση των χώρων, με άμμο, καθώς και οι τοίχοι σφράγισης έγιναν πολύ μετά από την κατασκευη του τάφου.

Στον τρίτο θάλαμο-τέταρτο χώρο έχει ακόμα αμμο και θα συνεχιστεί τις επόμενες μέρες η συστηματική αφαίρεση του.

newsit.gr

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο